Edullinen kirjanpito-ohjelma Tilitantti

Mitä puutarhamaailmassa tapahtuu juuri nyt?

Nyt -sivulta löydät esittelyitä kirjoista, lehdistä, tapahtumista ja puutarhoista, alan toimijoiden ja harrastajien haastatteluja sekä muuta puutarha-aiheista sisältöä.

« Takaisin artikkelilistaan

Iloa keittiöjätteistä!

Julkaistu 23.03.2015
Bokashi – Japanilainen kompostointimenetelmä

Minulla on kovin pieni puutarha, mutta ostan kuitenkin noin 20 säkkiä multaa ja lehmälantaa joka kevät. Se on tosi raahaamista ja myöskin kallista. Autoon mahtuu vain 4 säkkiä kerralla, harmittavaa. Vaan nyt en enää tee noita ”multamatkoja”! Meidän perheessä tulee biojätettä noin pari litraa päivässä - munankuoria, leivänkantoja, kananluita, vihannesten kuoria, teepusseja, kalanruotoja yms. Minä teen siitä multaa – pesutuvassa!

Päivän aikana kerään kaiken biojätteen pieneen ämpäriin, jonka iltaisin tyhjennän isompaan, ilmatiiviiseen ämpäriin, Bokashi-ämpäriin. Päälle ripottelen lusikallisen leseitä, joissa on eläviä mikroobeja. Viikossa tuo iso ämpäri on täynnä, jonka jälkeen se saa hapattua huoneenlämmössä (kuin hapankaali!) noin kaksi viikkoa.

Kun jätteet ovat kypsyneet, hapattuneet, tyhjennän ne joko kaivamaani kuoppaan, lavakaulukseen tai ”multatehtaaseen”( joka voi olla joko ulkona tai sisällä, minulla se on pesutuvassa). Jätteet ovat tuolloin aivan saman näköisiä kuin silloin kuin ne ämpäriin laitoin, ne eivät ole mädäntyneitä, ne eivät haise, ne ovat hapatettuja. Noin kuukauden kuluttua, joskus jopa nopeammin – minulla on elävää multaa. Se on mahtava tunne, tekee mielen iloiseksi ja myös kukkaron ;-) Ja roskapussit vähenevät.

Tänä talvena olen tehnyt noin 250 litraa multaa, ja se on ”tosi tavaraa”, ei vaan turvetta. Se on mustaa multaa täynnä elämää! Olen myös hyödyntänyt kaiken vanhan kukkamullan, sekoitan sen Bokashin joukkoon kun täytän multatehdasta. Siitä tulee mainio kasvualusta tomaateilleni, joita kasvatan kesäisin. Myös Bokashista tuleva neste, ”mehu” om tuhtia ainetta, sen käytän laimennettuna kukkien ja kasvien lanoitukseen.

Tätä menetelmää kutsutaan Bokashiksi ja se tulee alunperin Japanista. Elävät mikroobit fermentoivat ruoanjätteet säilyttäen kaikki ravintoaineet, se on luonnollinen ja ekologinen tapa hyödyntää kotitalouksien biojätteet ja tehdä niistä elinvoimaista multaa. Bokashista ei tule typpi- eikä hiilipäästöjä. Se on helppoa, luonnollista ja tekee mielen iloiseksi! Jääkaapin siistiminen tuo tavallisesti huonon omantunnon, nyt tuntee itsensä hyödylliseksi, koska huonoksi menneen ruuan voi hyödyntää ja tehdä siitä multaa. Se on niin hauskaa että se voi mennä ”päähän”, ystäväni pyytää ruoanloput mukaan kun on ollut päivällisellä - hän haluaa ruokkia Bokashi-ämpäriään ;-)

Yksinkertaisimmillaan bokashi on luonnolinen ja ekologinen tapa hyödyntää kotitalouksien biojätteet ja tehdä niistä elinvoimaista multaa. Elävät mikrobit fermentoivat ruoanjätteet säilyttäen kaikki ravintoaineet. Ei typpi- eikä hiilipäästöjä. Voit aloittaa heti. Käynnistä oma Bokashi EM-kuivikkeella ilmatiiviissä ämpärissä huoneenlämmössä.

Kiitos Gita todella selkeistä ohjeista!

Keskustelua aiheesta Kompostointi-viestiketjussa

Lisätietoa bokashista ja muita menetelmän käyttäjiä löydät Facebookin ryhmästä 'Kompostointi Bokashi Suomi'.

kuva 1: bokashin täyttö
kuva 2: bokashista tuleva 'mehu', jolla lannoitan kasvini
kuva 3: multatehdas pesutuvassa
kuva 4: bokashi virvoitti taimet, jotka olivat menossa kompostiin

teksti: Gita Thorström, kuvat: Joakim ja Gita Thorström
Julkaistu: 23.03.2015
    if((!empty($request) && $request->is_set_get('premium')) || !empty($_GET['premium']))