Edullinen kirjanpito-ohjelma Tilitantti

Mitä puutarhamaailmassa tapahtuu juuri nyt?

Nyt -sivulta löydät esittelyitä kirjoista, lehdistä, tapahtumista ja puutarhoista, alan toimijoiden ja harrastajien haastatteluja sekä muuta puutarha-aiheista sisältöä.

« Takaisin artikkelilistaan

ideasta toteutukseen - Marin puutarhassa

Julkaistu 01.03.2015
Voikukkakedosta kuviopuutarhaksi viikonlopun aikana. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Muutimme pari kesää sitten vanhaan taloon ja kylkiäisinä sain ihastuttavan vanhan puutarhan omena- ja kriikunapuineen. Puutarhaprojektini sai alkunsa kun päätin elvyttää vanhan, vähän villiintyneen perennapenkin entiseen loistoonsa. Penkki on aikoinaan taitavasti suunniteltu niin, että läpi kesän kukinta jatkuu taukoamatta eri puolilla penkkiä. Ensimmäisenä kesänä oli kiehtovaa seurata, mitä seuraavaksi tapahtuu ja aloittelevana multasormena selvittää kasvien nimiä puutarhakirjoista. Penkin kaareva muoto toi idean jatkaa muotoa puoliympyränmalliseksi kuviopuutarhaksi. Halusin yhdistää kauniit koristekasvit ja hyötypuutarhan toimivaksi kokonaisuudeksi, jossa olisi mukava puuhailla.

Projekti tehtiin pienellä budjetilla parissa päivässä. Nurmikko kuorittiin käsipelillä lapioiden. Alle laitettiin suodatinkangas koko pinta-alalle. Käytävän pintamateriaaliksi valitsin edullisen ja siistin, isorakeisen kivituhkan. Penkit ja käytävät rajattiin luonnonkivillä ja vanhoilla tiilillä.Vanhat viinimarjapensaat saivat jäädä paikoilleen, niille tehtiin vain nuorennusleikkaus ja juurille levitettiin katteeksi puuhaketta. Ruusukaarta pitkin kiemurtelemaan istutin villiviiniä molemmin puolin. Viljelylaatikot tehtiin itse raakapuusta ja käsiteltiin Osmo EcoGarden-öljyllä mustiksi.

Laatikot täytettiin mullalla ja niissä pääsivät kesän edetessä kasvamaan kirsikkatomaatit, salaatit ja yrtit. Uudessa penkissä kasvoi viime kesänä unikkoja, kurpitsaa ja raparperia. Tarkoitus olisi istuttaa ensi kesänä jotain monivuotista. Nyt penkissä odottavat kukkasipulit ja viime vuonna kylvetty rohtosormustinkukka. Keskellä viinimarjapensaan vieressä olisi vielä tilaa yhdelle pienelle kukkapenkille tai vaikka puutarhapenkille, jossa voisi istua ja ihastella omaa pikku puutarhaa. Loppumattomat mahdollisuudet- loppumaton projekti! :)

Kuvia klikkaamalla saat ne suuremmaksi.

Julkaistu: 07.02.2015